Home    News    Versterking Cowgrow Breeding
24/06/2011 Nieuws

Het fokken van een sterk melkveeras dat onder Ethiopische omstandigheden meer dan 20 liter melk per dag geeft, is het doel dat Jan jr. al sinds 2007 nastreeft. Na de moeilijke start in 2008 zijn we begonnen met het fokken van een zestal genetische lijnen van de kruising Holstein x Borana. Inmiddels hebben we zo’n 120 Hobo-vaarzen in allerlei maten, kleuren en leeftijden. Een prachtreservoir voor verdere selectie!

 

De oorspronkelijke stal was met de traditionele rondhout/golfplaat-methode gebouwd, in 2010 door een wervelstorm weggeblazen en begint zorgelijk te lijden aan ouderdomsgebreken. Vandaar dat we in 2011 een container vol Nederlandse bouwmaterialen verscheept hebben om een stevige stalen openloopstal neer te zetten. Vorig jaar zijn de gaten voor de poeren al uitgegraven op het nieuw aangekochte anderhalve hectare grond naast de compound. En deze week is de bouw gestart van de ruime stal. In de hoop de veestapel voor het regenseizoen op het droge te hebben. Een klassiek Ethiopisch tijdpad dus.......

 

 Lokatie op uitbreiding

 

Deze stal zal ook voorzien worden van een biogastank, waardoor de boeren in de wijde omtrek kunnen leren hoe je met eenvoudige middelen koeienmest en huishoudafval kunt omzetten in energie (biogas) en in ziektenvrije meststof (de overblijvende slurry). Beiden waardevolle producten voor een boer, en voor onze proefvelden op Hidi. Dit biogas-initiatief wordt uitgevoerd in samenwerking met de experts van SNV Ethiopia.

 

De nieuwe stal is bedoeld om de uitvalsbasis te zijn voor het bredere kruisingsprogramma dat Jan jr. naast en na zijn studie samen met zijn collega Ruben hoopt uit te bouwen.

 

 Beton storten voor poeren

 

Stal fundering

Construction 220514Terug naar nieuws

NieuwsFlits
Wilt u ook de ontwikkelingen volgen in Ethiopië? Meld u zich dan aan voor de nieuwsflits die regelmatig per e-mail wordt verzonden.
Contact Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Disclaimer Solagrow PLC 2011 | Sitemap | Contact