Home    News    Biltstar op de lijst
24/06/2011 Nieuws

Nee, dit bericht gaat niet over die puikbeste Friese aardappel, de rode Bildtstar.... Het gaat over de blauw-paarse velden met olievlas, voor de productie van lijnzaad.
 
Ons werk aan de verbetering van de teelt van lijnzaad in Ethiopia heeft onlangs een flinke stimulans gekregen: Biltstar, het vlasras van projectpartner Van de Bilt Zaden en Vlas bv, is als eerste buitenlands ras toegelaten tot de Ethiopische rassenlijst! Met die officiele erkenning mogen wij nu formeel beginnen met de import, teelt en handel van dit lijnolieras.

In het kader van het samenwerkingsproject EthiOlin hebben wij vorig jaar op zes plekken in Ethiopia proefvelden aangelegd. In plots van 10x10 meter werd de nieuwe kandidaat door teeltdeskundigen vergeleken met de lokale lijnzaad en met de verbeterde Ethiopische rassen. Op alle punten bleek Biltstar superieur te zijn, zowel in opbrengst, stevigheid, oliegehalte als ziektenresistentie. Bovendien heeft Biltstar een unieke vetzuursamenstelling die het geschikt maakt voor de Europese olieslagers. De teeltexperts en de Rassenlijstcommissie waren unaniem van mening dat dit nieuwe ras een aanwinst is voor de Afrikaanse hooglanden.
 
Ethiopia is de op vier na grootste producent van lijnzaad ter wereld. Een enorme markt. Het beschikbaar maken van een hoogproductief ras als Biltstar voor de Ethiopische boeren is dus een ferme stap vooruit. De Nederlandse overheid ondersteunt dit werk via de PSI-subsidie.


Olievlas      Rassenlijstcommissie aan het werk
De velden met olievlas in Doba                                              De Rassenlijstcommissie aan het werk   Terug naar nieuws

NieuwsFlits
Wilt u ook de ontwikkelingen volgen in Ethiopië? Meld u zich dan aan voor de nieuwsflits die regelmatig per e-mail wordt verzonden.
Contact Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Disclaimer Solagrow PLC 2011 | Sitemap | Contact