Home    Ethiopia    Hidi - thuisbasis
23/03/2016 Hidi
Het dorpje Hidi ligt zo'n 10 kilometer ten oosten van Debre Zeit, net aan de andere zijde van de Mojo-vallei. Deze vallei heeft aan weerszijden van de rivier de Mojo vruchtbare kleigrond, waarop de boeren al eeuwenlang teff verbouwen. Meer en meer beginnen de boeren het water uit de Mojo te gebruiken voor het telen van tomaat en ui in het droge seizoen. Ook werkt de overheid aan een 700 ha groot irrigatieproject om de productiviteit van deze vallei te verhogen. Immers, Debre Zeit en Addis Abeba krijgen steeds meer inwoners die allemaal hun graan, groenten en fruit nodig hebben.

De meeste dorpen rond de vallei liggen op de vulkaanheuvels. Ook Hidi ligt op een berg, waarachter een diepe meer in een vulkaankrater ligt. Een uitloper van deze heuvel loopt door tot aan de rivier. Deze heuveltong heeft de naam Egdu. Op deze tong heeft Solagrow zijn 4.5 hectare grote compound.

De heuveltong Egdu bij Hidi

Het dorp Hidi wordt door zo'n 2.000 mensen bewoond. De kleine huizen zijn gemaakt van stenen en hout, die aangesmeerd zijn met een stro/leem-mengsel. De daken van de armere gezinnen zijn gemaakt van lang gras, die van de rijkere mensen van blikken golfplaten. In het naastgelegen dorp Rob Gebeya staat een basisschool, die onderwijs biedt aan kinderen tot 14 jaar. Daarna moet de studerende jeugd naar Debre Zeit.
Sinds 2008 heeft Hidi een verbinding met het elektriciteitsnet. En het aantal lampjes dat in de avond zichtbaar is op de heuvel neemt gestaag toe: een duidelijk voorbeeld van ontwikkeling.

Het kratermeer en de Mojo-rivier dienen als bron voor drinkwater voor mens en dier. Sinds de komst van Solagrow op Egdu haalt de bevolking dagelijks zo'n 20.000 liter water uit de diepwaterbron van Solagrow. De hele dag door passeren de ezeltjes met de jerrycans met fris drinkwater.

NieuwsFlits
Wilt u ook de ontwikkelingen volgen in Ethiopië? Meld u zich dan aan voor de nieuwsflits die regelmatig per e-mail wordt verzonden.
Contact Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Disclaimer Solagrow PLC 2011 | Sitemap | Contact